שרים במדים

הלהקות הצבאיות

להקת פיקוד הצפון



ההתחלה
להקת פיקוד הצפון היתה הלהקה הפיקודית האחרונה שהוקמה. היא הורכבה משני גופים שהתאחדו: להקת 'אילן' של גולני וקבוצה מלהקת פיקוד דרום אשר פורקה וחבריה עלו לפיקוד הצפון. בראש הקבוצה עמד יעקב בודו, אשר דחף להקמת הלהקה ובניית תכניתה הראשונה. במאי 1955 עלתה הצגת הבכורה של הלהקה, 'מוישה ונטילטור', כשבתפקיד הראשי משחק יעקב בודו, כמובן.

שנות החמישים
בשנות החמישים העלתה להקת פיקוד הצפון שבע תכניות שונות, אולם תכניותיה הראשונות היו קצרות, לא בולטות במיוחד ועם כמות שירים דלה (שלא לדבר על להיטים) בניגוד להצלחתה של להקת הנח"ל. עם הצטרפותם של יוחנן זראי ונעמי שמר לכותבי הלהקה, חלה תפנית ברמת השירים ובפופולריות הלהקה ושירים כמו 'בגלל מסמר', 'השריונים יצאו' ו'זמר לגדעון' הפכו להיטים.
רק מ- 1958 החלה הלהקה להקליט את שיריה באופן מסחרי, ושירי התכניות הראשונות הוקלטו בשני אלבומים.

שנות השישים
בתחילת שנות השישים המשיכה הלהקה את התנופה ולקראת אמצע התקופה חלו שינויים בהפקה המוסיקלית ואל האקורדיון הצטרפו כלים נוספים. בתקופה זו דרך כוכבם של הסולן דני בן-ישראל והבדרן גדי יגיל ושירי הלהקה זכו לפרסום רב.
לאחר מלחמת ששת הימים הרחיבה הלהקה את פעילותה: מספר חבריה (כולל הוספת נגנים) גדל, ההפקות גדלו, כוכבים מוכרים (יגאל בשן ועדנה לב) הצטרפו והחשיפה לתקשורת גדלה. עזרה נוספת קיבלה הלהקה מאלוף פיקוד הצפון, דוד(דדו) אלעזר, שהיה מעורב בכל הקורה בלהקה, טיפח אותה וסייע לה מתוך הכרה בחשיבותה של להקה צבאית לפיקוד.
שירי הלהקה בשנות השישים היו מגוונים, נגעו להווי החיילים ולצפון, וכמובן שירי אהבה. לאחר המלחמה נוספו שירים הקשורים לקרבות שהתחוללו בצפון וברמת הגולן, כשהבולט היה 'מלכות החרמון'.
שירי הלהקה הוקלטו בעיקר על גבי תקליטונים ורק לאחר מלחמת ששת הימים הופקו אלבומים אריכי-נגן לכל תכנית ושיריה.
בנוסף לאלה שהוזכרו לעיל, כוכבים רבים צמחו מהלהקה בשנות השישים וביניהם: נירה רבינוביץ', קובי אשרת, יהודה ברקן, אריה מוסקונה, דודו דותן ודובי גל.

שנות השבעים
בתחילת שנות השבעים המשיכה הלהקה להנות מההצלחה שלאחר מלחמת ששת הימים, אך לקראת מלחמת יום הכיפורים ולאחריה דעך כוכבה, מה גם שהרמטכ"ל רפאל (רפול) איתן יצא נגד קיומן של הלהקות הצבאיות. התעקשותו של קצין החינוך של פיקוד הצפון מנעה את פירוק הלהקה, שהמשיכה לפעול במתכונתה הרחבה.
על מנת "להטעות" את רפול, שינתה הלהקה את שמה ל'חבורת הזמר של פיקוד הצפון', והרכב זה, בניצוחם של דני ליטאי ויאיר רוזנבלום, היה מהטובים שהפיקוד ידע, עם להיטים כמו 'בלילה על הדשא', 'גשם אחרון' ו'בוא איתי אל הגליל'.
כמו כל הלהקות הצבאיות, פורקה להקת פיקוד צפון ב- 1978.

שנות השמונים
כבר בראשית 1984, עם חידוש פעילות הלהקות הצבאיות בשנות השמונים, היה פיקוד הצפון הראשון להקים להקה פיקודית, אך רק שתי תכניותיה הראשונות הצליחו לשחזר מעט את העבר.

 

*הסקירה נסמכת על ספרו של שמואליק טסלר, "שירים במדים - סיפורן של הלהקות הצבאיות" בהוצאת יד בן צבי, 2007 (עמ' 155-166).